Follow our Facebook , Twitter & Instagram to get update about on New Product & Latest Product

2 Batang Madu Sidir Stick

2 Batang Madu Sidir Stick

Madu Sidir merupakan madu daripada Negara Yaman yang terbaik di dunia. Khasiat Madu Sidir dikatakan yang paling tinggi nilainya dan juga mempunyai nilai perubatan yang tinggi. Ianya mempunyai khasiat 5 kali ganda dari madu lebah ternak.  Madu ini diambil dari pohon Sidir dilembah Dau’an Hadramaut, Yaman. Madu Sidir asli ini sangat sukar didapati dan pengeluarannya juga terbatas.

Menurut Badan makanan dan pertanian PBB (FAO), Madu Yaman Sidir seratus kali lebih mahal daripada jenis madu-madu lainnya di pasar global karena perbedaan kandungan, rasa, zat-zat dan khasiatnya yang diiktiraf paling terbaik.

Keistimewaan madu lebah sidir adalah kerana pokok-pokok sidirnya (Ziziphus Spina Christi, L.Willd) yang terdapat di kawasan pergunungan di mana tanah dan kawasan di situ masih terpelihara dari pencemaran. Pohon sidir terkenal dengan manfaat perubatan dan memiliki tingkat antioksidan yang sangat tinggi. Manakala lebah yang menghasilkan madu di pergunungan pula adalah jenis lebah yang khusus memakan debunga sidir sahaja.

Pokok sidir yang dipercayai oleh kebanyakkan masyarakat arab sebagai salah satu pokok istimewa sehingga disebut di dalam Al-Quran pohon yang terdapat di alam dunia dan alam akhirat lagi pula pohon yang tertua di dunia. Pohon sidir disebutkan tiga kali dalam Al Quran iaitu dalam Surah Saba ayat 16 yang diberitahu sebagai salah satu pohon yang tumbuh di bumi. Di dalam surah Al Waqia’h ayat 28, ia digambarkan sebagai pohon yang ada di dalam syurga. Di dalam surah An Najm ayat 14 pula, perkataan Sidir disebut dengan nama Sidratul Muntaha iaitu nama tempat paling atas di langit ke tujuh yang dikunjungi Nabi Muhammad SAW ketika Isra’ dan Mi’raj.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Product Tabs

  • Views: 758
  • Product Code: 2 Batang Madu Sidir Stick
  • Availability: 3
0 Product(s) Sold
  • RM 10.00
  • Ex Tax: RM 10.00

Tags: MADU